Het AIRO team van de onderzoeksgroep IDLab van de Universiteit Gent en Imec staat bekend om haar onderzoek naar AI en Robotica.
Van hen kregen we de opdracht om een soort werktafel te ontwerpen in het kader van een onderzoek naar manieren om robots autonoom textiel te leren plooien.
Het ontwerp diende enerzijds toe te laten om op een eenvoudige manier data te verzamelen door met een reeks 3D-scanners menselijke handelingen bij het plooien van textiel te capteren.
In een tweede fase zou hetzelfde meubel dienst moeten doen als referentieomgeving waarin een robot getraind zou kunnen worden om deze handelingen autonoom te reproduceren.
Geïnspireerd op het Nomadic Design van Victor Papanek uit de jaren ’70, losten we het vraagstuk op door het meubel te ontwerpen als een ruimtelijk raamwerk, waaraan de verschillende componenten -het tafelblad, de zitbank, de wasmand, de digitale apparatuur, enz…- werden opgehangen.
De opstelling werd ter gelegenheid van de tentoonstelling Hello, Robot. -uitgaande van het Design Museum Gent- tijdelijk opgebouwd in Gentse stadsbibliotheek De Krook met als doel op korte tijd een grote hoeveelheid data te verzamelen door de bezoekers uit te nodigen zich digitaal te laten scannen terwijl ze zittend aan de werktafel wasgoed opvouwen.
Het ontwerp – dat in samenwerking met architectenbureau I’m with Alice werd gemaakt- kreeg de naam Douglas; enerzijds als verwijzing naar het naaldhout waaruit ze geproduceerd werd en anderzijds als eerbetoon aan de door technologie gefascineerde bestsellerauteur Douglas Adams.
.

Bekijk hier de teaser-movie die voor de tentonstelling werd opgenomen :